top of page

Nærum gymnasium ramt af nedskæringer

 

Den nye finanslov skaber ramaskrig på Nærum Amts Gymnasium, da lærere og elever er utilfredse med nedskæringerne. 

 

 

Mads Brinch Johansen & Rasmus Skov

 

 

Nedskæringer på uddannelses området

I slutningen af november 2015 fremlagde regeringen finansloven for år 2016, og det medfører at samtlige danske gymnasier skal spare 2 pct. af deres budget over de næste 4 år. Disse nedskæringer har mødt meget kritik fra de danske gymnasier, da man mener det vil gå ud over kvaliteten af undervisningen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nærum Gymnasiums elever valgte som følge af nedskæringer på uddannelses området at nedlægge undervisningen d. 23/11, da der var stor utilfredshed fra elevernes side

 

Nedskæringerne på Nærum Gymnasium

På Nærum Gymnasium skal der nedskæres med 1.3 millioner i år 2016, og 6 millioner i 2017 ud af de 90 millioner de får om året, forklare rektor Niels Hjølund. Dette er samtidigt med at Nærum bliver udvidet til et gymnasium med 14 studieretninger fra et gymnasium med 12 studieretninger. Det vil sige at der vil komme flere elever ind på uddannelsen, og da Budgettet bliver fastlagt efter antal elever, betyder det også at der kommer flere penge ind. Som følge af nedskæringerne kan Nærum Gymnasium  ikke ansætte nye lærere til det højere antal af elever, og det medfører et større pres på de lærere, der er fastansat. Nærum Gymnasium er et stort gymnasium, med et stort budget. Det betyder, at de skal af med et større beløb end andre gymnasier. Dog er det den samme procent sats. 

Et gymnasie i udvikling

Det er stadigt uklart hvor der vil spares, men Rektor Niels Hjølund har sagt i et interview, at der ”vil skæres ”halvt halvt” på henholdsvis undervisning og materielle ting. Niels siger dog, ”Nærum gymnasium har været i en etableringsfase, hvor vi stadigvæk har købt nyt inventar, så man kan sige, at den slags ting bliver der selvfølgelig mindre af. Det handler om, at kerneydelsen som er at eleverne lære noget, vil beskyttes i så høj grad som muligt. ” Niels fastslår, at eftersom at Nærum Gymnasium er et nyt gymnasium, så har de brugt et større beløb på at indkøbe lamper, borde og stole etc. Niels siger også, at undervisningen er topprioritet, og så må andre materielle ting komme som anden prioritet. 

 

Forhandlinger indbyrdes på skolen

Rektor Niels Hjølund fortæller, at de i ledelsen er begyndt at finde ud af hvor og hvordan der skal spares. Et meget omdiskuteret emne har været lærerne, og om hvordan deres fremtid kommer til at se ud. 75 procent af gymnasiets budget går direkte til lønninger af lærerne, så det er den post hvor der er flest penge at spare. Dog vil det medføre, at de resterende lærere ville være under et større pres. Dette har ledelsen ingen interesse i, da det ville medføre at kvaliteten af undervisningen vil falde. Derfor siger Niels, at man vil prøve at finde pengene andre steder, og at de fastansatte lærere kan føle sig relativt sikre på deres position.  

Kan-Tine erkender: Kommende prisstigninger

Af Frederik Friborg Jacobsen

 

Unge Tine fra kantinen har endelig talt ud om kantinens priser; ”Vi er faktisk rigtig billige i forhold til andre gymnasier”, påstår ejeren af kantinen, og siger at de koster 12 kr. mindre end det berømte Gammel Hellerup Gymnasium. Her på Nærum har kantinen fået deres egen hjemmeside på grund af deres popularitet.

I interviewet sige hun, at Nærum gymnasies elever ikke har noget at frygte i den nærme fremtid med hensyn til prisstigninger på dagens ret, men alligevel tolker vores eksperter på Tines svar. ”Det er ikke let at vide med prisstigninger når det gælder Nærums kantine, men når vi tænker på hvor meget gymnasiet har været ude for med nedskæringer fra staten af, ville det se ud som en prisstigning”. Den lokale kebab har også set den svære tid komme i møde, og har sat prisen op på deres eftertragtede durum og pitabrød med kebab.

”Det er svært at sige hvornår prisstigningerne i kantinen vil ske. Men eftersom, at Tines svar var at der ikke ville komme prisstigninger i den nærmeste fremtid, kan man kun gætte på, at der højst sandsynligt kommer prisstigninger på et tidspunkt i det nye år”, siger vores ekspert, Joakim L., der er ekspert i kommunikation og finansiering.

Kantinen har altid haft et ry, der har været i toppen, og efter 13 år er dette kun blevet forbedret år efter år. Kantinen er gået hen og blevet så populær, at den har fået en facebook-fangruppe hvor den poster dagens-ret, og en instagram-side hvor elever fra 2.K bedømmer dagens ret på en skala fra 1-10. På Nærum gymnasium er der altid lang kø til kantinen, når det gælder en af deres gode retter, som flæskestegssandwich eller oksekødsburger. Hvis man snakker med udvalgte drenge og piger fra 2.K, der spiser i kantinen til dagligt, får man altid positiv respons på kantinens dejlige mad.

 

 

Nag´s kantine

 

”Hvis priserne stadigvæk var konkurrencedygtige med henholdsvis pizzeriaet, bageren, en hjemmesmurt madpakke og Rema 1000, så ville jeg ikke have noget problem med det”, siger Sebastian Delalieux Christensen, som er hardcore dyrker af kantinens mad. Sebastian har valgt at gå i protest mod ”det korrupte kebabkartel, hvor priser indbyrdes aftales”. Han beskriver dette som uacceptabelt, især når de hæver priserne, og kalder det et brud på den gensidige tillid mellem gymnasieelever og de professionelle pizzamænd. Hvis man sammenligner Nærums kantine med Gammel Hellerup Gymnasiums, der er kendt for at bruge for mange penge på ligegyldige ting, så kan man berolige dyrkerne af kantinen. Joakim L. siger også her, at Nærum Gymnasiums elever generelt er klogere end de fleste andre gymnasieelever. 

Sebastian Delalieux Christensen

bottom of page